På jäsning

19 Nov

Julkänslan infann sig och jag var bara tvungen att åka och handla hem ingredienser till att göra en sats egen glögg. Kanske i senaste laget men den hinner i allafall bli klar innan julafon:). Hoppas nu att den blir god för jag älskar att sitta och mysa med en lmugg varm glögg i handen…
Om du också är sugen på att göra en sats med glögg så är det ju inte för sent och detta är vad du behöver:

– 5 liter svagdricka
– 50 gr jäst
– 6 potatisar
– 2 kg socker
– 1-2 torkade pommeransskal
– 1/2 dl hela kardemummakärnor
– 3 st hela kanelstänger
– 1 bit färsk ingefära
– 500 gr russin

Och du gör så här:

Häll svagdrickan i en rengjord plasthink och lös upp sockret.
Lös upp jästen i lite vatten och häll i den i hinken.
Skiva potatisarna och lägg i dem tillsammans med alla kryddorna samt russinen.
Nu ska blandningen jäsa övertäckt med en plastfolie med hål. Första veckan ska man röra två gånger om dagen för att sedan röra en gång om dagen i ytterligare 2-3 veckor. Alkoholhalten är ca: 14% när glöggen är färdig.

Eftersom jag aldrig tidigare gett mig på detta så vet jag inte hur resultatet blir. Men tänk vilken bra gå-bort-present om man tappar på flaska och gör några egna fina ettiketter, med förutsättningen att glöggen blir god förstås…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: